Szerkezeti kialakítás

Az öntött bronz (max. 1 1 /2″-ig) vagy hegesztett acélházban a függőleges helyzetű, speciális spirocsövek a vízszintesen áramló folyadékot a vele sodródó szemcsékkel együtt részáramokra törik szét, illetve számtalan kis örvényt létrehozva, lehetőséget biztosítanak arra, hogy a folya­déknál nagyobb sűrűségű részecskék süllyedni kezdjenek és nem túl nagy vízszintes sebesség esetén kikerüljenek az áramlási zónából, majd az átmeneti zónán keresztül a nyugalmi zónába süllyedjenek, ahol már nincs vízszintes áramlás.

Előnyök

  • Nagy iszapleválasztó teljesítmény, a mikroszkopikus méretű szennyeződések is leüríthetők.
  • Az időnként szükséges leürítésen kívül nem igényel további karbantartást (tisztítást, szűrőcserét).
  • A szennyeződések leürítése igen rövid ideig tart, és üzem közben is elvégezhető, megkerülő vezetek illetve elzáró szerelvény beépítése nem szükséges.
  • A védett rendszer tisztasági foka nő, az elemek élettartama meghosszabbodik.
  • A HI-Flow típusváltozat nagy folyadék sebességekhez is alkalmazható.
  • Erősen szennyezett, vagy nagyméretű szennyeződéseket tartalmazó rendszerekhez szétszerelhető házba épített iszapleválasztó is rendelkezésre áll.

 

Alkalmazási terület, beépítés

Az iszapleválasztót fűtési rendszerekben a kazán belépő csonkja elé hűtőberendezéseknél a hűtőgép elé célszerű beépíteni. Egyéb technológiai rendszerekben mindig oda, ahol az esetleges iszaplerakodás leginkább veszélyezteti a rendszer üzembiztonságát, illetve a beépített szerelvények működőképességét, élettartamát.

A leeresztő csap nyitásakor az összegyűlt szennyeződést a rendszer nyomása gyorsan és erőteljesen kipréseli, ezért a művelet csak néhány másodpercig tart. A SPIROTRAP iszapleválasztó a 32…250 µm mérettartományba eső iszapszemcsék 75…85%-át már 10 áthaladás után leválasztja. 20 áthaladás után azonban a hatékonyság már eléri a 85…95% értéket, ami igen jó eredménynek tekinthető. Üzemi tapasztalatok szerint a leválasztó az összes (nagyobb, mint 5…10 µm) szennyező részecske 99 %-át legfeljebb két héten belül eltávolítja.

Az alapkivitelű SPIROTRAP iszapleválasztók hatékonysága akkor jó, ha a csonkon mért áramlási sebesség nem nagyobb, mint 1 m/s. Fűtési rendszereknél a szokásos méretezési érték 0,5…1,0 m/s. Hűtési illetve technológiai rendszereknél nagyobb sebességek is előfordulnak. Ilyen helyeken alkalmazhatóak a SPIROTRAP Hi-Flow nagyteljesítményű leválasztók, ahol az áramlási sebesség maximális értéke – az alapkivitelnél elérhető hatékonyság mellett-3 m/s is lehet.

beepites1 beepites2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiviteli változatok

Vízszintes csővezetékbe építhető változat, bronz házzal

Rendelési szám:AE 022…150

Függőleges csővezetékbe építhetö változat, bronz házzal

Rendelési szám: AE 022V…100V

Vízszintes csővezetékbe építhető változat, acél házzal

Rendelési szám:

Hegesztőtoldatos: BE 050L…300L

Karimás: BE 050F…300F

Szétszerelhető, vízszintes elrendezés, acél házzal

Rendelési szám:

Hegesztőtoldatos: BF 050L…300L

Karimás: BF 050F…300F
Hi-Flow típus nagyobb sebességű hálózathoz (csak DN 50-től, acél házban)

Rendelési szám:

HegesztőoIdatos:HE050L…300L

Karimás: HE 050F..300F
Szétszerelhető ház:

Hegesztőtoldatos:HF050L…300L

Karimás:HF050F…300F

 

Más anyagminőséggel (pl. korrózióálló), más üzemi nyomásra (max. 25 bar) és hőmérsékletre (max. 200 °C) külön megrendelés esetén.

Képek a termékről


Ha többet szeretne megtudni az iszap leválasztókról kérjük látogasson el a Műszaki adatok menüpontba.